EEN CVA - HET KAN IEDEREEN OVERKOMEN

Vanwege de Corona crisis hebben wij de EDvdB in 2020 en 2021 niet kunnen organiseren. De situatie voor 2022 is nog niet bekend. Heeft u eerder deelgenomen dan informeren wij u via email. Bezoek deze website regelmatig voor de actuele situatie. 

De informatie op deze website is van 2019 en begin 2020 en dus niet meer actueel.Informatie

KLIK HIER voor een overzicht van de deelnemende locaties (2019)
Informatie voor de pers: telefoon 06 173 88500

Voor instellingen en organisaties: Klik hier om uzelf aan te melden

Welkom !

Op dinsdag 12 mei 2020 wordt voor de 16e keer de Europese Dag van de Beroerte (EDvdB) gehouden. (Is niet doorgegeaan). Op meer dan 100 locaties in Nederland kan men informatie- markten bezoeken, lezingen en demonstraties bijwonen en geinformeerd worden over een beroerte (CVA). Ook kan men op diverse locaties terecht voor controle op de risicofactoren voor het krijgen van een CVA.

Begin 2000 nam SAFE (Stroke Alliance for Europe) het initiatief om een vaste preventiedag voor een Stroke (Engels voor beroerte of CVA) te organiseren in zoveel mogelijk landen van Europa. SAFE is de Europese koepelorganisatie van patiëntenverenigingen waarbij inmiddels organisaties van 19 Europese landen, waaronder Hersenletsel.nl, aangesloten zijn. De doelstelling van SAFE is toe te werken naar een forse reductie van het aantal CVA's en ervoor te zorgen dat iedereen die door een CVA is getroffen, de hulp en ondersteuning krijgt die men nodig heeft.

Hersenletsel.nl
Hersenletsel.nl nam in 2014 het stokje over van de CVA-vereniging en organiseert en coordineert sindsdien de EDvdB. Voor dit jaar op dinsdag 12 mei 2020. Het is alweer voor de 15e keer dat deze internationale preventiedag in Nederland wordt gehouden. Op en rond de 8e mei zijn er in veel landen van Europa activiteiten waarmee het CVA onder de aandacht van het publiek wordt gebracht. Het thema van de CVA-preventiedag is voor 2018 'Het leven na een beroerte'. Het verder leven met de gevolgen na een beroerte is een belangrijk onderwerp.

Voorkomen van een beroerte (preventie) kan door een aangepaste leefstijl: goede voeding, voldoende bewegen, minder stress, niet roken en matig met alcohol. Ook controle (minstens een keer per jaar) op de risicofactoren door uw (huis)arts is van belang. Op 8 mei kan men in Nederland op diverse locaties, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra, etc. meer informatie krijgen en een test laten doen, waarbij de risico's voor het krijgen van een CVA worden gemeten.


Risicofactoren
Risicofactoren zijn een hoge bloeddruk, een te hoog bloedsuiker- of cholesterol- gehalte, boezemfibrilleren en overgewicht. Op de deelnemende locaties wordt ook een informatiemarkt gehouden waar diverse verenigingen en organisaties aanwezig zijn. Zo ook Hersenletsel.nl, waarvan de aanwezige vrijwilligers aan mensen informatie geven over het herkennen van een CVA en snel te handelen als men een CVA vaststelt of vermoedt. Bel onmiddellijk 112. 

Ook kan een antwoord gegeven worden op vragen als de zichtbare en onzichtbare gevolgen van een CVA of over de periode na een CVA, de zogenoemde chronische fase. Maar ook hoe men om kan gaan met deze gevolgen. Op de stands van Hersenletsel.nl zijn brochures aanwezig van uiteenlopende onderwerpen die met het CVA of (niet aangeboren) hersenletsel te maken hebben.

De Europese Dag van de Beroerte is ieder jaar een groot succes, wat aantoont dat er een duidelijke behoefte is aan informatie. 
Nog steeds weten veel mensen niet wat een beroerte of een CVA is en zullen dus ook niet weten hoe je deze moet herkennen en welke actie men moet nemen. Ieder jaar overlijden er circa 10.000 mensen als gevolg van een CVA. Een enorm aantal, zeker als we het vergelijken met andere cijfers zoals het aantal verkeersslachtoffers dat jaarlijks circa 700 bedraagt. Belangrijk dus om te weten wat een CVA is en hoe te handelen als men er mee geconfronteerd wordt. Hiermee kunnen we het aantal ernstige en fatale gevolgen enorm terugdringen.

De lijst met deelnemende locaties in 2020 treft u hier. Deze wordt regelmatig geupdated. In de volgende plaatsen zijn de afgelopen jaren activiteiten geweest in het kader van de Europese Dag van de Beroerte:

Amsterdam, Zaandam, Almere, Lelystad, Heerenveen, Drachten, Sneek, Emmen, Meppel, Assen, Stadskanaal, Schildwolde, Hoogeveen, Groningen, Delfzijl, Winschoten, Apeldoorn, Harderwijk, Tiel, Nijmegen, Duiven, Winterswijk, Apeldoorn, Zutphen, Horst, Maastricht, Weert, Roermond, Heerlen, Breda, Veghel, Eindhoven, Veldhoven, Geldrop, Tilburg, Amstelveen, Purmerend, Alkmaar, Hoorn, Den Helder, Haarlem, Hoofddorp, Enschede, Hengelo, Almelo, Utrecht, Woerden, Nieuwegein, Leiden, Den Haag, Cappelle a.d. IJssel, Leidschendam, Rotterdam, Schiedam, Delft, Middelburg, Goes, Terneuzen, Vlissingen, Den Bosch, Hoensbroek, Nijmegen, Utrecht, Doorn. 
 

     Sponsors - Advertenties     
     Interesse in sponsoring van de EDvdB of
     adverteren op deze website?
     Neem contact op via het
contactformulier.


Hersenletsel.nl

Hersenletsel.nl is een vereniging van en voor mensen die door hersenletsel zijn getroffen en hun naasten. De vereniging helpt u en 5.000 andere leden met het zo veel mogelijk terug krijgen van de regie op uw leven na het oplopen van hersenletsel.

Hersenletsel.nl heeft elf regionale afde-lingen die ook bij u in de buurt gevestigd zijn. Zij verzorgen regelmatig praktische informatiebijeenkomsten over allerlei as-pecten van het omgaan met hersen-letsel. Ook organiseren ze middagen en avonden waarin u andere mensen met hersenletsel kunt ontmoeten en erva-ringen kunt uitwisselen.

Hersenletsel geeft informatie via o.a. de website, het Hersenletsel Magazine en ook in talloze publicaties.

Naar website Hersenletsel.nl

Activiteiten

 • Informatiemarkten
 • Voorlichting omgaan CVA
 • Risicotests - metingen
 • Cholesterol - Bloeddruk
 • Risico diabetes - suikerspiegel
 • Gezonde leefstijl - voorkom CVA
 • Voedingsadvies
 • Regelmatig voldoende beweging
 • Niet roken - matig drinken
 • Voorkomen en herkennen CVA
 • Demonstratie beperkingen
 • Workshops - Lezingen


Vrijwilligers

Voor de Europese Dag van de Beroerte zijn meer dan 250 vrijwilligers in de weer. Zonder hen en natuurlijk de medewerkers van de ziekenhuizen en instellingen was de EDvdB nooit zo'n groot succes geworden. Wilt u meedoen of lid worden van Hersenletsel.nl? Stuur ons dan een email via het contactformulier.
 

Naar het contactformulier